A&A

Nakit Havuzu / Cash Pooling

Türkiye’de cash pooling işlemi ile ilgili bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.

Bu nedenle konunun temas ettiği ilgili yasal mevzuatın taranmıştır. Bu doğrultuda konu aşağıdaki yer verilen yasal mevzuat kapsamında değerlendirilmiştir;

  • Türk Ticaret Kanunu,
  • Ödünç para verme mevzuatı,
  • Kambiyo mevzuatıKaynak Kullanımı Destekleme Fonu mevzuatı,
  • Kurumlar vergisi mevzuatı,
  • Katma değer vergisi Mevzuatı
  • Türk Ceza Kanunu
  • Yurt içinde yer alan grup firmaları ile  Cash Pooling işlemi

Türk Parasının kıymetini koruma kanunu kapsamında grup firmalarının yurt içinde döviz ile borç vermezler.

Türkiye’de faaliyette bulunan grup firmalarının birbirlerine Türk Lirası olarak borç vermeleri yasal olarak mümkündür. Söz konusu borç için transfer fiyatlandırması düzenlemeleri uyarınca Emsal kredi faizi oranı (mevduat faiz oranı kabul edilmiyor) dikkate alınarak faiz hesaplanmalı karşı firmaya %18 KDV ile faturalandırılmalıdır. Borç verme işlemi sürekli yapılacak ise bu konuda bir sözleşmenin düzenlemesi gerekmektedir. Sözleşmede belirtilen tutar üzerinden de binde 9,48 damga vergisi hesaplanacaktır.

 

Krediyi kullanana grup firmaların finansman gider kısıtlaması ve örtülü sermaye uygulamalarını dikkate almaları gerektiğini hatırlatmak isteriz.

  • Yurt dışında yer alan grup firmaları ile  Cash Pooling işlemi

Türkiye’de Cash Pooling işlemi ile ilgili bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.

Ancak yurt dışında bulunan grup firmalarından belli şartlar altında borç alınabilmekte ve  bunlara borç verilebilmektedir.

 

Söz konusu borç verme ve alma işlemleri Türk Parasının kıymetini koruma kanunu tarafından düzenlenmektedir.

 

Buna göre ancak yurt içindeki grup şirketinin %100 hissesine sahip ortaklarının yurtdışında bulunması halinde döviz kredisi alabilmektedirler.

 

Yine Türkiye’de bulunan bir grup şirketinin kendisine doğrudan veya dolaylı  %100 ortak olan yurt dışı grup şirketine ancak belirli vade ile dövizli kredi vermesi mümkün bulunmaktadır.

Yurt dışındaki grup şirketine Cari hesap şeklinde, rotatif kredi verilmesi yasal açıdan mümkün bulunmamaktadır.

 

Türk lirası kredilerde herhangi bir sınırlama ise bir sınırlama bulunmamaktadır.

Yurt dışından dövizli borç alınması halinde Ortalama vadesi bir yıla kadar olanlarda %3, Ortalama vadesi 1 yıl (1 yıl dahil) ile 2 yıl arasında olanlarda %1, Ortalama vadesi 2 yıl (2 yıl dahil) ile 3 yıl arasında olanlarda %0,5, Ortalama vadesi 3 yıl (3 yıl dahil) ve üzerinde olanlarda ise %0 oranında KKDF (non deductable tax) alınmaktadır.

 

Ayrıca borca ilişkin sözleşme ve bu sözleşmede yer alan tutar üzerinden binde 9,48 oranında damga vergisi ödenmesi gerekmektedir.

Borcu veren yurt dışı grup firması tarafından hesaplanan faizin transfer fiyatlandırması düzenlemesi uyarınca YURT DIŞINDAKİ emsallerine uygun bir faiz olması gerekmektedir. Hesaplanan faiz tutarı üzerinden %10 oranında (vergi anlaşmaları dikkate alınarak) Kurumlar Vergisi stopajı yapılacaktır.

Ayrıca faiz tutarı üzerinden %18 oranında sorumlu sıfatı ile KDV’nin ödemesi gerekmektedir.

 

Yurt içinde krediyi alacak grup firmasının ise örtülü sermaye ve finansman gider kısıtlaması yönünden gerekli değerlendirmeyi yapması gerekmektedir.

  • Türk Ceza Kanunu Kapsamında Cash Pooling İşlemi

Türk ceza kanunu’nun 241. Maddesi kapsamında kazanç sağlamak maksadıyla bir kişiye doğrudan borç verme işlemi tefecilik suçunu oluşturmaktadır. Konunun bir şekilde yargıya intikali durumunda düşük dahi olsa konu risk taşımaktadır.

tr_TRTurkish